A GERGEN Birtok új névként idén jelenik meg a Villányi Borvidék borászatai között. A Borkert Kft.-t 1996-ban alakították meg az akkoriban megszűnő Magyar-Bolgár Testvériség Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szőlő-gyümölcs termesztési ágazatának vezetői, dolgozói.
A gyökerek azonban egészen a török-korig visszanyúlnak, hiszen a központi épület alatt húzódó pincében több mint 500 éves építészeti megoldásokat fedeztek fel, azaz jó eséllyel megállapítható, hogy vélhetően papi dézsmapince lehetett itt.
Később a XIX-XX. századok fordulóján már közkedvelt zarándok helyként szépszámú vendégsereg látogatta az itt kialakított Erzsébet-szállót, valamint az éttermet, de működött itt katolikus iskola is.

A Borkert Kft. mintegy 25 ha szőlőterületen gazdálkodik, fontosabb fajtáink az Olaszrizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, a borvidéken nagyobb területen csak nálunk termő Tramini, valamint a klasszikus Portugieser és Kékfrankos. Boraink zömét jellemzően a fehér fajták adják, de a kínálatban a vörösborok mellett a rozé is szerepel.

A Borkert Kft. 2016 végén új tulajdonosok kezébe került, ennek következménye az új arculat, új név és új üzletpolitika kialakítása.

Minden más Máriagyűdről itt.