Általában kevés oka van annak, ha valaki a helybélieken kívül megáll manapság Máriagyűdön. Az egyik a pár éve megszépült Mária-kegyhely a gyönyörű narancssárga színben pompázó bazilikával, a másik, ha esetleg megkóstolnánk egy kis Czukorborsót (sic!); azonban ma nyomós okunk volt egy harmadikra is. Régi-új piaci szereplőhöz, a Gergen Birtokhoz látogattunk, amelynél komoly megújulás zajlik éppen. Kalauzunk Gesztesi László Péter (GLP), ügyvezető és Pesti Anna Réka (PAR) a birtok borásza voltak.

Ha azt mondjuk Gergen Birtok, akkor sokszor még a gyűdiek is pislognak a név hallatán. Viszont ha a Borkertet említjük, akkor már tágulnak a pupillák. Ott a templom tövében? Jó rég jártam arra… S akármelyik helyszínre is vonatkozik a megállapítás, többnyire igaz. A 70-es, 80-as években jól menő étterem, és remekül funkcionáló „téesz” volt itt a bazilika és a régi vadgesztenye fák tövében, a kor pezsgő közösségi életének központja volt. A rendszerváltást követően a vendéglátás megszűnt, a téeszből kft. lett, csak a fák és a templomtornyok maradtak meg.
A cég gyümölcs- és szőlőtermesztéssel is foglalkozott, természetesen kiemelt maradt továbbra is a szőlő illetve a borkészítés: „A mai borfogyasztók mindennemű elvárásának megfelelő, jó minőségű borokat akarunk készíteni, amelynél elsődleges a jó ár-érték arány. A birtok a 2016 őszi tulajdonosváltás után a dédnagyapám nevét viseli, azaz most már a saját nevünket visszük a vásárra. Ennél fogva csak a legjobbat célozzuk meg és fogadjuk el. – fejtette ki GLP az alapmotivációt.

GLP szerint a fő cél a palackos szegmens erősítése, ezt elősegítendő korszerűsödött az eszközpark, valamint megújult szortimenttel és dizájnnal jelentkezett már részben a tavalyi, és teljesen egészében az idei 2017-es évjárat. Fő szempont még a kiegészítő szolgáltatások, mint például a vendéglátás fejlesztése: „A Tenkes-hegy tövében, közvetlenül a szőlőterületeink gyűrűjében fekszik kövesföldi vendégházunk, ahol bejelentkezés után számos program várja a vendégeket. Rendszeres rendezvények megtartása mellett tavasztól dűlő-túrák indulnak innen, illetve a hagyományos borkóstolók-vacsorák kiegészítéseként hamarosan szálláshelyként is megnyílik a vendégház.” Ennyiben azért még nem merült ki a megújulás fogalma, 25 ha folyamatosan növekvő szőlőterület mellett 25 ha gyümölcsös is tartozik a Gergen Birtokhoz, ennek köszönhetően igen széles termékspektrummal rendelkeznek: 100%-os természetes gyümölcslevek, gyümölcspálinkák, sőt saját márkás kézműves sör(!) is megtalálható, de tervben vannak még házi lekvárok, szörpök, illetve szőlőmag készítmények is. A termékek főleg helyben és a harkányi borozójukban, de Pécsett is egyre több helyen elérhetőek, sőt rövid időn belül egy saját vinotéka is nyílik majd a megyeszékhelyen.

Visszatérve a borokra, az új külső mögött új beltartalom is van, PAR előzőleg Olaszországban, illetve a pécsi Kutatóban pallérozódott, a Gergen az első komolyabb állomása önállóan. „A 2017-es lesz az első évjárat, amely teljes egészében az „enyém”. Persze csapatmunkáról van szó; remek mutatókkal szüreteltünk szép, egészséges szőlőt, már a Márton-napra elkészült rozénkról és portugieserünkről is nagyon jók a visszajelzések, a többi borunktól (olaszrizling, sauvignon blanc, tramini, syrah, kékfrankos, cabernet-k) is hasonlót várunk.” – így PAR.

Minden ok tehát megvan a bizakodásra, szépek a borok, s ami manapság talán még ennél is fontosabb, egyre több a borhoz kapcsolódó kiegészítő szolgáltatás. Kötelező tehát felfrissíteni az emlékeinket és elfordulni Máriagyűd felé megismerni a Gergen-életérzést.

A cikk a Pécsi Borozó 2017. téli számában jelent meg.